Bright Black Box

Alteration & Addition | Altona | VIC

Extension Floor Area:

128 sqm

Completed:

2016

Design/ Documentation:

4 months

Construction Period:

4 months

Builder:

PM Built Pty Ltd

Photography:

Ben Hosking

Scope of Work:

Kitchen, 2 Living areas,

Outdoor Dining, Master Bed Ensuite

lunchbox-architect-logo.png

The owners of this 1950's brick house sought to increase their living space in order to accommodate the needs of growing children and to better connect their internal living areas with an existing swimming pool area and large rear backyard. The brief was for the existing house to be rearranged to provide a master bedroom suit and an additional bedroom. The rear extension was to provide a large open plan kitchen and two living spaces that could be easily divided, with strong direct connection to a covered outdoor living area.

 

We proposed the insertion of a central axis through the existing house, at the end of which a full height window frames a glimpse all the way through to the backyard as one enters the front door. This builds a sense of anticipation as visitors are drawn through the existing house into new light-filled living and kitchen areas at the rear. Northern daylight is drawn deep into the new volume via a ribbon of high-level clerestory windows that span across the full width of the house.

The kitchen becomes central to this new arrangement, with it's raised ceiling height accentuating this. Strong visual connection from living spaces to outdoor areas and garden turns into an invisible physical connection once large glass panels slide away into hidden pockets. The indoor-outdoor window seat reinforces this blurring of indoor and outdoor space.